Episode 6: Waarom een smartphone in je broekzak dragen geen goed idee is
Elke dag stoppen miljoenen mensen hun smartphone in de broekzak. Voor veel mensen is het dagelijkse kost. Die routine schaadt echter je gezondheid.
Vandaag verplicht de overheid fabrikanten om aan elke smartphone een SAR waarde toe te kennen. Die waarde staat voor Specific Absorption Rate. Het geeft aan hoeveel straling een specifiek toestel genereert, straling die ons lichaam tijdens het gebruik ervan absorbeert. Hoe hoger de SAR waarde, hoe meer energie het lichaam absorbeert.
De SAR waarde moet door de fabrikanten verplicht elk toestel duidelijk aangeven worden. Het laat u toe te vergelijken hoe smartphones en gsm’s het lichaam belasten.
Je telefoon blijft actief zelfs al ben je niet aan het bellen of surfen. Een gsm zendt regelmatig een signaal uit naar de dichtstbijzijnde gsm-mast. Een smartphone, daarentegen, staat voortdurend in verbinding met verschillende draadloze netwerken zoals 4G, wifi en bluetooth. Met andere woorden, je toestel straalt bijna continu zelfs al ben je er niet mee bezig.
Europa legt aan smartphones en gsm’s een maximale SAR waarde op van 2Watt per kilogram. In principe zou ons dat moeten beschermen. Veel fabrikanten misleiden echter de consument. De SAR waarde worden in laborium omstandigheden opgemeten en die stemmen niet overeen met hoe het toestel in de praktijk wordt gebruikt.
De toestellen die fabrikanten op de markt brengen, voldoen aan de maximaal toegelaten SAR waarde op een kleine afstand van het lichaam. In de praktijk dragen de meeste mensen hun telefoon echter op het lichaam. Daardoor komt de stralingsbelasting in de praktijk vaak veel hoger uit.
In Frankrijk leidde dat in 2018 tot het gekende Phonegate schandaal. In opdracht een televisiestation voerde een gespecialiseerd laboratorium testen uit op allerhande toestellen die op de markt beschikbaar waren. Ditmaal waren de condities analoog aan de praktijk van gsm- en smartphone gebruik. Heel wat toestellen voldeden niet aan de opgelegde norm. Een aantal voorbeelden van modellen die de test niet doorstonden bij metingen op het lichaam, zijn de iPhones S5 en 8 en de Samsung Galaxy A10.
Naar aanleiding van het Phonegate schandaal publiceerde de Franse overheid werd op haar open data-website een lijst met meer dan 500 controletests voor mobiele telefoons.Daaruit blijkt dat meer dan 250 van de best verkochte modellen de lichaams-SAR-drempels overschrijden.
Ten gevolge van het Phonegate schandaal vaardigde Frankrijk in 2019 een decreet uit dat erkent dat de SAR waarde kan overschreden worden als draadloze apparaten dichtbij of op het lichaam gedragen worden. De overheid raadt burgers onder andere aan om smartphones niet op het lichaam te gebruiken, radioapparatuur weg te houden van de buik van zwangere vrouwen en ook van de onderbuik van adolescenten.
Zeker voor jonge mensen is het belangrijk dat smartphones uit de buurt van de geslachtsdelen blijven. Niet voor niets is de vruchtbaarheid bij mannen de laatste 20 jaar met de helft gezakt. Een recent Iraans onderzoek, gepubliceerd in 2021, concludeert het volgende: “De golven van de mobiele telefoon kunnen de biologische kenmerken van het sperma verminderen, zoals morfologie, beweeglijkheid, levensvatbaarheid en DNA-integriteit. Daarom wordt aanbevolen voor mannen om de mobiele telefoon uit de buurt van hun bekken te houden.”
Een Koreaanse meta-studie, in juli 2021 gepubliceerd, bundelt 18 onderzoeken naar de effecten van blootstelling aan mobiele telefoons op sperma. Het komt tot een zeer gelijkaardige conclusie: “Het gebruik van mobiele telefoons verminderde de algehele kwaliteit van het sperma door de beweeglijkheid, levensvatbaarheid en concentratie te beïnvloeden. De kwaliteit werd verder verlaagd in de groep met een hoog gsm-gebruik. Daarom is langdurig gebruik van mobiele telefoons een factor die moet worden beschouwd als een oorzaak van vermindering van de spermakwaliteit. “
De voorbije jaren zijn er steeds meer alarmerende studies over de schade van draadloze technologie verschenen. Technologie biedt veel mogelijkheden, maar vereist dat we er bewust en verantwoordelijk mee omgaan. Aan ons de keuze.
Je hoeft je smartphone niet weg te doen en je mag je laptop zeker gebruiken. Direct contact met het lichaam wordt afgeraden. Zeker op lange termijn is bekabeld werken een gezond alternatief.
Wil je ons steunen? Dat kan!
- Je kan een vrije donatie doen op rekening BE45 9733 9096 4089 – BIC: ARSPBE22.
- U kan ook onderstaande knop gebruiken om te doneren.