Straling
Slimme elektriciteitsmeters in België

Slimme elektriciteitsmeters in België

Fluvius en andere netbeheerders zijn volop bezig met het uitrollen van slimme meters in Vlaanderen. Vaak schuwt Fluvius daarbij de agressieve intimidatie niet.

Volgens Fluvius is iedereen in Vlaanderen verplicht om een slimme meter in huis te nemen.

Maar is dat wel zo?

Het kort antwoord is: NEEN!

Geen algemene installatieplicht Voor zover wij kunnen inschatten is er in Vlaanderen geen algemene installatieplicht voor een slimme meter. Er zijn wel een aantal situaties waarin je analoge meter automatisch vervangen wordt, of waarin er automatisch een slimme meter wordt geïnstalleerd. Het gaat volgens de webstek van TotalEnergies -een ernstige bron- om volgende gevallen:

  • je installeert een nieuwe meter of vervangt een bestaande meter, bijvoorbeeld in geval van nieuwbouw of renovatie
  • je hebt een klassieke meter en na 1 juli 2019 heb je zonnepanelen geïnstalleerd
  • je hebt een klassieke meter en na 1 juli 2019 kreeg je een budgetmeter toegewezen
  • je huidige meter is defect

Indien je niet onder één van bovenstaande gevallen valt, dan ben je, wat Fluvius ook beweert, niet verplicht om een slimme meter in huis te nemen. In dat geval kan je voorbeeldbrief 1 (zie hieronder) neerladen, waar nodig aanvullen en gebruiken in je communicatie met Fluvius.

Een bekabelde meter Als je wél valt onder één van bovenstaande categorieën, dan heb je bij de vervanging van je meter nog altijd het recht op een bekabelde slimme meter.

Sinds januari 2023 stelt Fluvius naar eigen zeggen een bekabelde slimme meter ter beschikking. Het gaat hier echter niet om een écht bekabelde slimme meter in de zin van het Energiedecreet en het digitale meter arrest van het Grondwettelijk Hof uit 2021.

De zogezegd “bekabelde” slimme meter die Fluvius ter beschikking stelt, is nog altijd een draadloos communicerende slimme meter. In plaats van gebruik te maken van een intern geïntegreerde draadloze zendantenne, gebruikt ze een externe, draadloze zendantenne die aan je gevel of op de rooilijn bevestigd wordt en via de kabel met je slimme meter verbonden is. Zo een digitale meter communiceert nog altijd draadloos met het netwerk en vervuilt dus je leefomgeving in de zin van het arrest van het Grondwettelijk Hof.

Zolang Fluvius geen écht bekabelde meter ter beschikking stelt, is de beste optie in zo een geval dat je analoge meter niet verwijderd wordt. Indien je van je recht op een écht bekabelde meter gebruik wil maken, kan je onderstaande voorbeeldbrief 2 neerladen, aanvullen en/of aan je specifieke situatie aanpassen.

Wil je ons steunen? Dat kan!

Je kan een vrije donatie doen op rekening BE45 9733 9096 4089 – BIC: ARSPBE22.